El passat dissabte 28 de febrer ens vam reunir,  a l’Ateneu l’Harmonia, 9 panxaires per a descobrir els secrets de la farina, l’amasat i la massa mare. L’objectiu era conèixer els principis bàsics per a fer pa a casa amb bones farines ecològiques i sense l’ajuda de la panificadora.

IMG-20150228-WA0003

A les 10, puntualment, tots ens havíem posat els davantals, tret els nostres bols i escoltàvem les explicacions amb ganes de ficar les mans a la massa. Vam repassar tipus de farina, temps de fermentació, formes d’amassar amb noms de grans forners i fins i tot que és l’autòlisi!

Però menys xerrameca i més acció! El primer fer una xapata (o alguna cosa semblant) que en una hora i mitja pogués anar al forn, quan normalment triga 18 hores. El truc molt poc ortodox, posar molt llevat. La Xapata és una massa molt líquida i que se’ns escapa per entre les mans, per això la segona fermentació la fa a un llit de farina. La recepta per a fer-la a casa la teniu al final d’aquesta crònica.

Al mateix temps que fermentava la xapata vam passar una bona estona parlat de la massa mare: com fer-la, conservar-la, com utilitzar-la, propietats, etc. I va arribar el gran moment, destapar la carmanyola i posar-la a la massa de pa i una miqueta per a portar a casa. I a per el segon pa!

Amassar és el més divertir, esperar el més avorrit i formar té el seu “truco”. Les xapates surten del forn i fan lloc als pans, 8 de mig quilo a un model més petit que els de casa, això no podia sortir be. Caldrà acabar-los a casa.

IMG-20150228-WA0000

Aquest primer taller ha quedat curt. Ens resten moltes coses per experimentar i saber: pans amb altres farines, fer baguettes, el brioche! Caldrà repetir.

Les receptes: Receptes taller de pa

I aquí teniu totes les fotos: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.974536349230687.1073741830.271733622844300&type=1