L’increment de preus de la quinoa : descobriment o moda ?

La seva producció a petita escala va arribar fins als nostres dies , com a part fonamental de la dieta de les zones andines. A mitjan segle passat , la quinoa va començar a ser coneguda fora d’aquelles fronteres gràcies a diversos estudis que van comprovar les excel · lents propietats nutricionals que té aquest aliment mil·lenari.

graquinoa

Va ser la NASA la que va posar a la quinoa en el punt de mira d’Occident quan, en la seva recerca de productes saludables que aguantessin les llargues missions per l’espai , van declarar que no té rival en el món naturalpel que fa al valor dels nutrients que aporta . També la FAO ( Organització de les Nacions Unides per a la Agricultura i l’ Alimentació ) defensa el seu consum , comparant-la amb la llet pel que fa a les seves propietats saludables dins d’una alimentació equilibrada .

A poc a poc , la quinoa va començar a endinsar-se al mercat nord-americà , i no va trigar a fer-se present també a Europa i altres països de tot el món . Va començar a destacar com a producte amb connotacions naturistes, en restaurants vegetarians i botigues wspecializadas en productes naturals .

L’ONU va declarar l’any 2013 com l’any internacional de la quinoa.

platquinoa

 

La problemàtica que envolta la producció d’aquest aliment se’ns presenta a més dins de la celebració de l’Any Internacional de la Quinoa ( AIQ – 2013 ) . Des de l’ONU es reconeix com un recurs natural alimentari d’alt valor nutritiu , i es pretén regular la seva producció i consum per assegurar un futur sostenible que contribueixi a la seguretat alimentària i nutricional. Per la seva banda, els governs de Bolívia , Perú i Equador també semblen haver-se adonat dels problemes que han sorgit al voltant de la quinoa entre les seves poblacions . En aquests països s’enfronten encara a nivells molt alts de pobresa i de malnutrició , de manera que s’estan duent a terme campanyes per reintroduir la quinoa en la dieta local . Encara que les autoritats asseguren que el consum està augmentant, moltes associacions denuncien els alts preus que es mantenen i que han convertit la quinoa en gairebé un producte de luxe, inabastable per a la gran majoria .

Fins el president Evo ( Morales ) va dir que calia consumir més quinoa. Al juny , Kellogg Co , el major fabricant de cereals del món, va dir que la quinoa vermella seria part de la seva marcaKashi de sopa de pollastre i fideus . Aquest mateix mes , Starbucks Corp , el major operador de cafeteries del món , va llançar amanides que la contenen. Molts importants xefs i famosos com Jennifer Aniston publiquen que és el seu gra favorit. tant soroll mediàtic i el boca a boca entre els mateixos consumidors van convertir a la quinoa en un producte de moda que avui en dia més i més persones s’animen a provar, sent ja part habitual de moltes dietes en nombrosos països .

L’augment de la demanda provoca augment en els preus. En els últims anys , el preu de la quinoa pràcticament s’ha triplicat al mercat internacional pel fet que el cereal és cada vegada més apreciat per la seva alta capacitat nutritiva .

Les exportacions de quinoa es van quadruplicar entre l’any 2007 i 2012 , en termes de valor , assenyala l’estudi del IBCE .

El principal mercat d’exportació del gra és Estats Units , el qual compra el 52% del producte . El segueix França amb el 12 %, els Països Baixos amb el 11% i el 24 % restant l’adquireixen altres països , sobretot d’Europa. Fins el mercat asiàtic s’està començant a obrir i en països com el Brasil , Xile , Argentina , Colòmbia i Perú , ja comencen a elevar la venda d’aquest producte .

Ara el productor prefereix vendre a bons preus i el que també està passant és que s’està emmagatzemant a l’espera que els preus segueixin pujant. A més no hi ha hagut temps per estendre la superfície de cultiu proporcionalment a la demanda , de manera que també l’escassetat en la matèria primera pels efectes climàtics ha ocasionat la pujada del preu.

graficquinoa

 

La problemàtica de la seva producció 

plantaquinoa

 

La quinoa necessita unes condicions molt específiques per al seu creixement i desenvolupament. El seu hàbitat natural és un mitjà en el qual moltes altres plantes mai sobreviurien , suportant gelades nocturnes i altes temperatures durant el dia . Creix més de 3500 metres sobre el nivell del mar, en un ambient per tant escàs d’oxigen, i on la terra i l’aigua són altament salines .

La demanda ha anat augmentant any rere any, mentre que la producció amb prou feines ha pogut expandir-se. fins al moment , els intents de conrear quinoa en altres regions no han estat satisfactoris .

¿ Producció insostenible o font de riquesa ?

La seva resistència a un medi hostil i les seves altes qualitats nutricionals la van convertir durant segles en tot un tresor per a la població indígena , d’escassos recursos , que han depès al llarg de les generacions en aquest aliment per a la seva supervivència. Però aquest equilibri ancestral entre la quinoa i els seus productors començar a enfonsar precisament arran de la popularització d’aquest preuat producte .

Aquesta situació ha posat sobre la taula una problemàtica que genera aquests dies gran controvèrsia.

L’explosió de la demanda i els preus que es paguen per ella ha provocat un renéixer econòmic per a la població indígena de les zones de producció a Bolívia , Perú i Equador. Moltes famílies que havien abandonat el cultiu de la terra ha tornat a treballar per formar part del negoci a escala mundial que suposa avui la venda de quinoa a mercats estrangers . Però els beneficis econòmics es contraposen a altres conseqüències més negatives. I és que, paradoxalment, mentre països de tot el món augmenten el seu consum de quinoa, aquest s’ha anat reduint entre la població que la produeix . Els preus elevats fan que molts locals ja no la puguin permetre, i prefereixen invertir en productes alimentaris nutricionalment molt més pobres, com l’arròs o la pasta comú. S’està occidentalitzant una dieta que s’havia mantingut gairebé inalterada durant molts segles, d’aquesta manera, la riquesa econòmica comporta un empobriment de l’alimentació.

A tot això se suma un problema afegit, les disputes per la terra. Fins fa pocs anys el moviment de població més habitual era el d’abandonament del camp per buscar millors oportunitats en les ciutats , però ara es produeix el contrari. Davant el creixement de la demanda moltes famílies estan tornant al camp per reprendre el cultiu de la quinoa. Això està provocant nombroses disputes per la propietat de la terra, que en molts casos és comunal , havent-se produït fins i tot episodis violents en què han hagut d’intervenir les autoritats .

Tota aquesta situació és un exemple més de la facilitat amb què es pot trencar l’equilibri d’un sistema de vida , encara que hagi romàs gairebé inalterat durant segles. La quinoa ha estat un gran descobriment més enllà de la seva origen andí, i sens dubte pot tenir un paper fonamental en l’alimentació saludable de la població mundial .

Però cal tenir molta cura amb les modes sobtades que provoquen canvis tan bruscos en l’economia d’una societat concreta.

Esperem que entre tots trobem solucions eficients respecte al consum de quinoa que ens assegurin un futur sostenible, racional i respectuós amb els productors.

Nota informativa d’IDEAS

Anuncis